Взаємодія публічного управління та правової системи: виклики і можливості - Буряк, Євген Вікторович; Лук’янихін, Вадим Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Актуальність цієї теми підкреслює зростаюча комплексність сучасних суспільств, де органи державного управління повинні керуватися незліченною кількістю правових рамок для ефективної реалізації політики. В умовах, коли уряди намагаються реагувати на мінливі потреби населення, взаємодія між адміністративними діями та правовими обмеженнями набуває вирішального значення. Метою цього дослідження є аналіз багатоаспектної взаємодії між публічним адмініструванням та правовою системою, виявлення як перешкод, що заважають ефективному управлінню, так і можливостей, які можуть підвищити адміністративну ефективність та підзвітність. Методи: аналіз наукової літератури, систематизація та узагальнення. Результати цього дослідження вказують на те, що основними проблемами у взаємодії між державним управлінням та правовою системою є бюрократична бездіяльність, дублювання нормативно-правових актів та потенційна правова невизначеність. Ці проблеми можуть призвести до затримок у впровадженні політики, непослідовності в юридичному тлумаченні та відсутності чіткості в адміністративних процедурах. Попри ці виклики, дослідження розкриває також суттєві можливості для покращення взаємодії між публічним адмініструванням та правовою системою. Впровадження технологій в державному управлінні, таких як електронне урядування та цифрове діловодство, може впорядкувати процеси та підвищити прозорість. Розвиток культури безперервної правової освіти та навчання державних службовців може покращити їхнє сприйняття правової бази та зменшити кількість правових порушень.