Порівняльний аналіз публічного управління в Україні та країнах ЄС: правові інститути та регуляторні механізми - Вареник, Олег Миколайович; Кривошеїн, Віталій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Стаття присвячена порівняльному правовому аналізу публічного управління та ефективності інституційних структур в Україні та країнах Європейського Союзу. На тлі інтеграційних прагнень України до ЄС важливим є вивчення правових інститутів, які визначають підходи до управління, визначення основних проблем та аналіз успішних європейських практик, які можуть бути адаптовані до українських умов. В умовах сучасних викликів, що стоять перед Україною, таких як високий рівень корупції, недостатня правова прозорість та обмежена ефективність надання публічних послуг, дослідження правових аспектів публічного управління стає актуальним для покращення управлінських процесів. Метою статті є аналіз правових інститутів та регуляторних механізмів публічного управління в Україні та країнах ЄС, оцінка їх ефективності, визначення ключових проблем, з якими стикається українська система державного управління, та розробка рекомендацій для її вдосконалення, заснованих на європейському досвіді. У статті використовуються методи порівняльного аналізу, а також досліджуються міжнародні індекси, що оцінюють якість публічного управління. Для об’єктивної оцінки ефективності управлінських процесів у різних країнах застосовано кількісні методи дослідження. Дослідження виявило суттєві відмінності між правовими інститутами публічного управління в Україні та країнах ЄС. Україна демонструє нижчі показники за всіма досліджуваними індексами, що свідчить про високий рівень корупції, недостатній рівень розвитку правової культури та обмежену економічну свободу. У той час як країни ЄС, зокрема Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія, демонструють більш розвинені правові інститути та ефективніші регуляторні механізми. На основі результатів дослідження запропоновано рекомендації для вдосконалення публічного управління в Україні. Зокрема, акцент зроблено на посиленні антикорупційних заходів, підвищенні правової прозорості та підзвітності органів державної влади, реформуванні публічної служби, а також покращенні якості правового регулювання публічних послуг. Подальші дослідження повинні зосередитися на детальному аналізі правових аспектів управління та адаптації успішних практик ЄС до українських умов.