Принципи верховенства права: загальний контекст і особливості застосування в адміністративному праві - Мех, Юлія Володимирівна; Калін , Марія Віталіївна; Ковдря, Валерія Олексіївна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Стаття присвячена принципам верховенства права. У роботі досліджено історичні витоки концепції верховенства права, з античності, зокрема вчення Герокліта, Платона та Аристотеля, і до сучасності. Окрема увага приділяється впливу римської правової традиції, розвитку принципів у системах загального права та доктрині Rechtsstaat. Аналізується специфіка верховенства права в адміністративному праві України, зокрема роль Конституції та Кодексу адміністративного судочинства України. Розглянуто міжнародні стандарти даного принципу, викладені у Венеційській комісії, та сучасні виклики, такі як корупція, зниження довіри до державних інститутів і вплив авторитарних тенденцій у світі. Мета: Дослідити історичний розвиток принципу верховенства права, визначити його значення в контексті адміністративного права, розглянути вплив цього принципу на українське адміністративне право та окреслити сучасні виклики його реалізації. Методи: У дослідженні використано поєднання історичного, порівняльного та правового методів аналізу. Результати та Висновки: Принцип верховенства права залишається ключовим елементом для розвитку правових систем, гарантії справедливості та захисту прав людини. Його реалізація потребує ефективної роботи інституцій, гармонізації законодавства з європейськими стандартами, подолання корупції та зміцнення довіри до державних органів. У сфері адміністративного права цей принцип сприяє прозорості, ефективності та підзвітності публічного управління, що є важливим для демократичного розвитку України.