Досудовий захист суб’єктивних публічних прав через медіацію: адміністративно-правовий аспект - Спаскіна, Катерина Олегівна; Рябченко, Ярослава Степанівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглянуто основні проблеми інституту медіації, її потенціал для зниження навантаження на судову систему, а також можливості адаптації міжнародних стандартів у національне законодавство щодо інституту медіації. Зазначено про досудовий захист суб’єктивних публічних прав через медіацію, розкрито основні проблеми та зазначено про можливі шляхи вирішення цих проблем. Метою наукової статті є дослідження можливостей застосування інституту медіації як ефективного інструменту досудового захисту суб’єктивних публічних прав учасників адміністративних правовідносин. Автор акцентує увагу на потенціалі медіації у зниженні навантаження на судову систему, підвищенні доступності правосуддя та забезпеченні більш швидкого і менш конфліктного врегулювання спорів між громадянами та органами публічної влади. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових та спеціально-правових методів, зокрема аналізу, синтезу, порівняльно-правового, формально-юридичного та системного підходів. Застосування зазначених методів дозволило проаналізувати міжнародний досвід регулювання медіації, оцінити стан національного законодавства та виявити основні проблеми впровадження медіації у сфері адміністративного судочинства. Додамо, що використання альтернативних способів, таких як медіація дозволяє більш оперативно розв’язувати конфлікти, надаючи сторонам можливість уникнути тривалих та витратних судових процесів, що особливо корисно в адміністративних справах. Закон України «Про медіацію» впорядковує процес медіації у адміністративних справах, але законодавча база для медіації продовжує розвиватися, адаптуючи міжнародні практики до потреб української правової системи. У роботі обґрунтовано, що альтернативні способи вирішення спорів, зокрема медіація, є дієвими механізмами для досягнення балансу між інтересами сторін адміністративного процесу. Встановлено, що чинне законодавство України, зокрема Закон України «Про медіацію», потребує подальшого розвитку й адаптації до європейських стандартів, особливо у частині врегулювання публічно-правових спорів. Виокремлено основні проблеми, серед яких – недостатня регламентація досудового врегулювання адміністративних спорів, відсутність сталої практики, низька правова культура сторін та недосконала система підготовки медіаторів. У висновках дослідження підкреслено, що ефективне впровадження медіації в адміністративний процес сприяє підвищенню доступності правосуддя та зменшенню навантаження на судову систему. Так, важливим аспектом є дотримання етичних норм під час медіаційних процедур (громадські об’єднання використовують стандарти Європейського Кодексу поведінки медіаторів (European Code of Conduct for Mediators)). Впровадження ж таких етичних норм на державному рівні сприятиме підвищенню довіри до процедури медіації та її ефективності. Результати дослідження можуть бути корисними для юристів, студентів та будь-яких інших осіб, які цікавляться питаннями адміністративного права.