Питання конституційної реформи та її вплив на демократію в Україні - Цимбал, Олександр Валентинович; Сафронова, Ганна Володимирівна; Дацюк, Тетяна Кузьмівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Конституційна реформа залишається центральним питанням для України, особливо в умовах сучасних викликів, пов’язаних із війною та потребою реформування державних інституцій. Посилення демократичних процесів, забезпечення правопорядку та балансування гілок влади є критично важливими для забезпечення політичної стабільності та ефективного управління країною. В умовах євроінтеграції України вдосконалення правової системи та закріплення демократичних цінностей є ключовими елементами адаптації до європейських стандартів та протидії зовнішнім загрозам. Метою дослідження є комплексний аналіз конституційної реформи в Україні з моменту здобуття незалежності до сьогодення. Дослідження ґрунтується на використанні методу порівняльного аналізу для вивчення різних етапів конституційних реформ, а також методу правового аналізу для оцінювання впливу конкретних змін на структуру державної влади та правовий статус громадян. Застосування системного підходу дозволило розглянути взаємозв’язки між конституційними реформами, політичною стабільністю та демократичними інститутами. Крім того, використано метод контент-аналізу для вивчення впливу міжнародних акторів і організацій на процес реформування в Україні. Конституційна реформа в Україні пройшла чотири ключових етапи, кожен з яких вніс вагомі зміни до правової системи країни. Перший етап (1991–2003 рр.) включав ухвалення Конституції України 1996 року, яка закріпила основи незалежної держави та правопорядок. Другий етап (2002–2011 рр.) характеризувався спробами парламентсько-президентської реформи, що змінили баланс влади між гілками влади. Третій етап (2012–2020 рр.) був позначений політичними кризами та відновленням парламентсько-президентської моделі після подій Революції Гідності. Четвертий етап (2021 р. – сучасність) спрямований на зміцнення децентралізації та вдосконалення правосуддя з огляду на виклики війни та необхідність реформ у сфері безпеки. Конституційні реформи в Україні відіграли важливу роль у зміцненні демократії, проте їх вплив був неоднозначним. Багато етапів реформ супроводжувалися політичною нестабільністю та конфліктами інтересів між гілками влади, що ускладнювало процес демократизації. Незважаючи на це, найсучасніші реформи, зокрема у сфері децентралізації та правосуддя, демонструють позитивні результати та є вагомим кроком на шляху до зміцнення демократичних інститутів. У статті підкреслено необхідність послідовного підходу до конституційних реформ, щоб забезпечити стійкий розвиток демократії та верховенства права в Україні.