Медіаправо як інструмент захисту прав громадян у боротьбі з корупцією - Бідзіля, Юрій Михайлович; Шаркань, Василь Васильович; Цвіклінський, Михайло Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено роль та особливості функціонування медіаправа як інструменту захисту прав громадян у боротьбі з корупцією в Україні. На основі актуальних соціологічних даних проаналізовано стан сприйняття корупції в українському суспільстві: станом на 2024 рік корупція залишається однією з найгостріших проблем, посідаючи друге місце після збройної агресії Російської Федерації. При цьому спостерігається тенденція до погіршення оцінок її динаміки: зростання рівня корупції відзначило 69,1% населення та 57% представників бізнесу, що суттєво перевищує показники попереднього року. Значну увагу в дослідженні приділено аналізу нового Закону України «Про медіа» та його впливу на формування антикорупційних механізмів. Розглянуто ключові новації закону, зокрема запровадження вимог щодо прозорості структури власності медіа, контролю за їх фінансуванням та розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Досліджено специфіку функціонування медіаправа в умовах воєнного стану, зокрема проблематику забезпечення балансу між вимогами національної безпеки та необхідністю збереження прозорості й підзвітності влади. Приділено увагу питанням доступу до інформації про використання бюджетних коштів у безпековій сфері та проблемі захисту журналістів під час проведення антикорупційних розслідувань в умовах підвищених безпекових ризиків. На основі даних медіамоніторингу виявлено суттєву диференціацію у висвітленні антикорупційної тематики різними типами онлайн-ресурсів. Встановлено, що онлайн-медіа демонструють більш збалансований підхід, базуючи більшість контенту на конкретних ситуаціях та фактичних даних, тоді як у соціальних мережах переважають емоційні оцінки та песимістичні наративи щодо можливості подолання корупції. Проаналізовано діяльність незалежних антикорупційних медійних проєктів та громадських організацій, які через професійну журналістику та інноваційні підходи до розслідувань відіграють важливу роль у викритті корупційних схем та формуванні антикорупційної культури. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення правових механізмів регулювання інформаційного простору з урахуванням специфіки воєнного часу та вимог євроінтеграції. Запропоновано рекомендації щодо посилення ефективності медіаправа як інструменту протидії корупції, зокрема через розвиток механізмів державної підтримки незалежних антикорупційних медіа, вдосконалення системи захисту викривачів та забезпечення збалансованого висвітлення антикорупційної тематики в різних типах медіа.