Аналіз змін запроваджених новим Законом України «Про акціонерні товариства» - Предместніков , Олег Гарійович; Пархоменко, Марина Миколаївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета статті присвячена аналізу змін, запроваджених новим Законом України «Про акціонерні товариства», із визначенням їхніх причин та наслідків. Основна увага приділяється найбільш актуальним нововведенням, які суттєво вплинули на функціонування та регулювання акціонерних товариств. У дослідженні зазначено ключові чинники, що зумовили ці реформи, зокрема пандемію COVID-19, військову агресію рф проти України, нестабільну економічну ситуацію, а також стратегічний курс на євроінтеграцію. Методи дослідження охоплюють аналіз нормативно-правових актів, порівняльно-правовий аналіз, системний підхід до вивчення законодавчих змін, а також логіко-правовий метод для оцінки їхнього впливу на корпоративне управління та економічний розвиток. Зазначені фактори які створили значні виклики для акціонерних товариств, змусивши їх адаптувати корпоративне управління до нових умов, водночас відкривши перспективи для вдосконалення їхньої діяльності. У статті аналізується, як нове законодавство сприяє підвищенню гнучкості, ефективності управлінських процесів та які перспективи це відкриває для українського бізнесу. Реформування акціонерних товариств є складним, але важливим етапом у вдосконаленні корпоративного управління, особливо через впровадження нових підходів до структур управління, взаємодії з акціонерами та регулювання корпоративних відносин. Ці нововведення є частиною ширшої реформи, спрямованої на гармонізацію українського законодавства з європейським, а також на стабілізацію економічної ситуації в країні. Результати дослідження вказують на суттєві зміни у правовому регулюванні акціонерних товариств, зокрема на впровадження гнучкої структури управління, розширення прав акціонерів, удосконалення механізмів корпоративного контролю та спрощення процедур емісії акцій, що сприяє підвищенню прозорості, ефективності корпоративного управління та гармонізації з європейськими стандартами. Стаття висвітлює не лише роботу законодавців, але й прогрес України на шляху до євроінтеграції та побудови міцної економіки. Результати реформ дають можливість краще зрозуміти, куди слід спрямовувати зусилля для покращення умов ведення бізнесу. Основними напрямками залишаються розвиток ринку праці, оптимізація управлінських процесів у акціонерних товариствах, посилення контролю та забезпечення прозорості їх діяльності. У висновках акцентується на суттєвих змінах, запроваджених новим Законом України «Про акціонерні товариства», зокрема на модернізації структури управління, розширенні прав акціонерів, удосконаленні механізмів контролю та спрощенні корпоративних процедур, що сприяє підвищенню прозорості, гнучкості й ефективності корпоративного управління та інтеграції України до європейського економічного простору.