Експертизи у галузі права як джерела «м’якого права» в судовій практиці - Юрко, Сергій Сергійович; Солоха , Олег Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті розглядається інститут експертиз у галузі права як одна із форм взаємодії правової доктрини і судової практики. Метою статті є визначення шляхів удосконалення інституту правничих експертиз у процесуальних галузях права. Основні методи дослідження включають формально-юридичний, системний та історичний методи. Автором констатується широке застосування науково-правових експертиз у практиці Конституційного Суду України, експертиз у галузі права в цивільному, господарському та адміністративному судочинству після судової реформи 2017 року. Однак наголошується, на необхідності подальшого розширення можливостей правничих експертиз в кримінальному провадженні і провадженні про адміністративні правопорушення. У контексті представленої наукової праці надаються пропозиції стосовно специфіки предмету експертиз у галузі права в кримінальному процесуальному та адміністративно-деліктному праві. Обґрунтовується можливість призначення експертиз у галузі права з питань з питань кваліфікації кримінальних і адміністративних правопорушень, практики Європейського Суду з прав людини, норм міжнародного кримінального і гуманітарного права. Наголошується на недопустимості їх використання для оцінки фактичних обставин справи.