Правовий режим земель для облаштування та утримання кладовищ - Удовенко, Юлія Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Результати огляду літератури показали, що попри науково-практичний внесок вчених досі залишаються не розкритими питання правового режиму земель для облаштування та утримання кладовищ, що й зумовило вибір даної тематики, її поточну актуальність. У статті представлено детальне та всебічне дослідження вимог щодо земельної ділянки, яка може бути відведена під місця для поховання небіжчиків, процедури її відведення, обмеження, тощо. У праці наголошується, що земельна ділянка, яка відведена під кладовища знаходиться у комунальній, а у окремих випадках у державній власності. Вказано, що земельні ділянки для облаштування кладовищ надаються виключно спеціалізованим комунальним підприємствам на праві постійного землекористування за певною процедурою. Підкреслено, що земельні ділянки відведенні для кладовищ обмежені у використанні і для їх облаштування та утримання необхідно дотримуватися норм земельного законодавства та санітарних норм. Автор вказує на монопольне становище ритуальних служб, що спричиняє корупційні ризики у похоронній сфері. Акцентовано увагу на порушеннях санітарних норм щодо відстані розміщення кладовищ до приватних будинків та проаналізовано судову практику вирішення таких справ (на прикладі, Дземюк проти України» (заява № 42488/02)). Аналіз законодавства показав, що на сьогодні існує гостра проблема щодо відведення земельних ділянок під почесні поховання осіб, які захищали Україну. Відсутність місць поховань для захоронення домашніх улюбленців спричиняє екологічні ризики. Крім того, виокремлено існуючі проблеми у сфері поховання, що пов’язані з дефіцитом землі, обліком місць поховань, тощо та запропоновані шляхи їх подолання. Стаття також підкреслює важливість міжнародної практики щодо інших альтернативних способів поховання, зокрема - еко-поховань (у спеціально відведених ділянках лісу). У висновках представленого дослідження наголошується на важливості подальшої розробки науковцями та практиками питання, що стосується перепоховання останків померлих, що пов’язано з впливом російсько-української війни.