Правові виклики та інноваційні рішення у сфері продовольчої безпеки: європейський досвід для України - Задніпряна-Корінна , Мар’яна; Федун, Дарія (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснюється аналіз правових аспектів та інноваційних рішень, пов’язаних із продовольчою безпекою в Україні, з оглядом європейського досвіду. Досліджуються законодавчі ініціативи, спрямовані на гармонізацію національних систем контролю якості продуктів харчування з європейськими стандартами. Автори звертають увагу на те, як адаптація міжнародних норм впливає на процес контролю якості харчових продуктів в Україні, підкреслюючи важливість забезпечення відповідності національних вимог міжнародним критеріям для зміцнення продовольчої безпеки. Окремо акцентується увага на необхідності модернізації правового регулювання, яке повинно відповідати сучасним викликам, таким як зміна споживчих уподобань і глобальні загрози. Аналізуються тенденції в законодавстві, що сприяють удосконаленню контролю за якістю харчових продуктів та захисту прав споживачів. Підкреслюється важливість співпраці з міжнародними організаціями та адаптації європейських практик для підвищення ефективності національної системи продовольчої безпеки. Таким чином, стаття пропонує нові перспективи розвитку правового регулювання в Україні на основі інтеграції правових норм, які відповідають сучасним вимогам, з метою забезпечення високого рівня продовольчої безпеки для споживачів.