Колабораціонізм – діяння сучасності, що потребує удосконалення правової норми - Махлай , Олександр Миколайович; Дзюрбель, Андрій Дарійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
З урахуванням потенційних загроз національній безпеці, у статті проаналізовано сучасні виклики, що свідчать про необхідність удосконалення законодавства з метою забезпечення справедливого та ефективного реагування на прояви колабораціонізму. Дане дослідження спрямоване на визначення правових прогалин та надання пропозицій щодо вдосконалення національних правових норм, що регулюють відповідальність за співпрацю з агресором. В умовах сьогодення важливо приділяти особливу увагу кримінальній відповідальності за колабораційну діяльність, оскільки співпраця громадян із окупаційними силами може призвести до підриву конституційного ладу, суверенітету та обороноздатності держави. В дослідженні вказується на необхідність удосконалення чинного кримінального законодавства України щодо колабораційної діяльності та врахування міжнародного гуманітарного права при розслідуванні таких діянь. Запропоновано розробити методичні рекомендації для слідчих органів, що забезпечать належне розкриття зазначених деліктів. Крім того, акцентовано на необхідності проведення профілактичної роботи та роз’яснювальних заходів серед громадян задля попередження колабораційної діяльності та усвідомлення відповідальності за такі діяння.