Інтеграція кримінального права в стратегії розвитку кібербезпеки соціальних мереж: аналітичний погляд - Кундеус, Владислав Геннадійович; Татаркіна, Юлія Ігорівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Упродовж останніх років кількість користувачів соціальних мереж значно збільшилася, що призвело до поширення нових видів кіберзлочинності, таких як шахрайство, торгівля наркотиками та незаконні азартні ігри. Мета статті полягає в дослідженні особливостей і механізмів державного регулювання та впровадження кримінального права в стратегії розвитку кібербезпеки соціальних мереж в Україні. Основна увага зосереджена на аналізуванні національного та міжнародного законодавства, зокрема Будапештської конвенції про кіберзлочинність та українських нормативно-правових актів, таких як Закон України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», статті Кримінального кодексу України, що спрямовані на забезпечення кібербезпеки та визначення відповідальності за кіберзлочини, вчинені через соціальні мережі. У результатах статті виявлені та проаналізовані прогалини у правовому регулюванні, зокрема відсутність міжнародних механізмів співпраці, відсталість від сучасних технологій та складність у відстеженні анонімності злочинів. Підкреслюється важливість інтеграції кримінального права в стратегії розвитку кібербезпеки, оскільки недосконале законодавство може призвести до зростання злочинності у цій сфері. У висновках наголошується на необхідності розробки інноваційних підходів до кримінальних розслідувань, включно з використанням новітніх технологій і методів аналізу даних, а також підвищенням обізнаності про ризики, пов’язані з використанням соціальних мереж. Важливість цього дослідження полягає в тому, що його метою є встановлення правових меж кримінальної відповідальності за злочини, вчинені через сайти соціальних мереж, і визначення рівня забезпечення кібербезпеки.