Правовий механізм отримання статусу біженця та притулку в Європейському Союзі - Сеник, Святослав Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Забезпечення гідного ставлення до біженців і створення для них прийнятних умов проживання є одним із найважливіших завдань для світової спільноти сьогодні. Велика кількість людей вимушена покинути свої домівки через військові дії, порушення основоположних прав, природні катастрофи та інші обставини, які загрожують їхньому життю. У 2015–2016 роках Європейський Союз, що має значний вплив у сфері захисту прав людини та забезпечення глобальної стабільності, зіткнувся з масштабною хвилею біженців, що проявила слабкі місця у механізмі надання притулку і підкреслила потребу її модернізації. Регулювання правового статусу біженців у країнах Європейського Союзу набуває дедалі більшої важливості через постійне збільшення кількості людей, змушених покидати свої домівки, а також через необхідність раціонального управління міграційними процесами. Попри існування єдиного механізму, а також різних нормативно-правових актів, які запроваджують уніфіковані правила, механізми та норми надання допомоги переселенцям, залишається чимало проблем. Це стосується питань розподілу обов’язків між країнами-учасницями, створення відповідних умов для прийому та адаптації біженців, а також протидії нелегальним потокам міграції та торгівлі людьми. Ще одним серйозним випробуванням для врегулювання статусу біженців у Європейському Союзі стало прибуття нових мігрантів з України через військову агресію з боку рф. Така ситуація спричинила велике навантаження на механізми прийому та захисту в європейських країнах, вимагаючи швидких і рішучих дій для вирішення кризи.