Політичні еліти та їхній вплив на динаміку розвитку політичних партій в Україні - Колєватов, Олексій Олександрович; Нинюк, Інна Іванівна; Ткачук, Анна Іллівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено вплив політичних еліт на розвиток політичних партій в Україні. Мета роботи полягає в аналізі діяльності політичних еліт щодо формування, трансформації та функціонування партій у контексті змін української політики. Особливу увагу приділено виявленню факторів, що визначають взаємодію між елітами та партійними структурами, враховуючи історичні, інституційні й соціально-економічні умови. Такий методологічний підхід сприяє комплексному дослідженню механізмів впливу еліт на внутрішню структуру партій, їхнє ідеологічне позиціювання та підходи до виборчих стратегій. Результати дослідження підтверджують, що політичні еліти мають значний вплив на визначення пріоритетів партій, їхніх політичних цілей та здатності адаптуватися до змін у політичному середовищі. З’ясовано, що концентрація влади в руках елітних груп суттєво обмежує внутрішню демократизацію партій і їхню спроможність представляти суспільні інтереси. Крім того, значущу роль у відносинах між елітами й партіями відіграють зовнішні чинники, такі як міжнародний вплив та економічна ситуація. Дослідження показало, що рівень внутрішньої демократичності партій безпосередньо залежить від механізмів ухвалення рішень та залучення рядових членів до формування стратегічних рішень. У тих політичних структурах, де партійна еліта контролює процес прийняття рішень без відкритої дискусії, спостерігається тенденція до централізації влади та зниження рівня політичної конкуренції в межах партії. У висновках наголошено на тому, що підвищення прозорості й інклюзивності діяльності політичних партій є визначальними чинниками зміцнення їхньої демократичної функціональності та здатності ефективно реагувати на потреби громадян. Відкритість партійних процесів, розширення можливостей для участі рядових членів у формуванні політичного курсу та ухваленні рішень сприятимуть підвищенню довіри до партійних інституцій і зміцненню зв’язку між політичною елітою та суспільством. Отримані результати мають значну практичну цінність для політиків, експертів та дослідників, які займаються питаннями вдосконалення партійної системи України та консолідації демократії.