Щодо змісту господарських правовідносин з підтвердження суб’єктом господарювання проявлення належної обачності при виборі контрагента - Маліновська, Анастасія Андріївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета статті спрямована на аналіз змісту господарських правовідносин, що виникають під час підтвердження суб’єктом господарювання належної обачності у виборі контрагента. У контексті сучасного розвитку підприємництва, правильний вибір партнера є ключовим елементом досягнення результатів господарської діяльності. Зокрема, проаналізовано права та обов’язки учасників відносин з підтвердження та проявлення належної обачності при виборі контрагента, які повинні бути враховані при виборі контрагента, та законодавчі норми, що закріплюють їх. Методи дослідження охоплюють аналіз прав та обов’язків учасників господарських відносин, пов’язаних з підтвердженням належної обачності при виборі контрагентів, а також аналіз нормативно-правових актів та наукової літератури за напрямом дослідження. Автор при розгляді прав та обов’язків учасників господарських відносин, пов’язаних з підтвердженням належної обачності при виборі контрагентів, робить порівняльний аналіз дотичності таких прав і обов’язків до проявлення належної обачності при виборі контрагентів. Результати дослідження визначено, що зміст господарських правовідносин з підтвердження належної обачності при виборі контрагентів складають права та обов’язки суб’єктів господарювання, які здійснюють заходи проявлення належної обачності при виборі контрагентів та мають підтвердити здійснення цих дій в рамках аудитів їх господарської діяльності, перевірок податкових органів чи захисту своїх прав та законних інтересів у претензійному порядку або судових провадженнях. Додатково звертається увага і на те, що, окрім прав та обов’язків таких суб’єктів господарювання, зміст господарських правовідносин з підтвердження належної обачності при виборі контрагентів складають і права та обов’язки органів державної влади, які пов’язані із здійсненням заходів контролю за господарською діяльністю цих суб’єктів господарювання і виконанням ними встановлених законодавством вимог, та реалізуються шляхом запитів про надання інформації, дослідження податкової звітності, накладання штрафних санкцій тощо. Дослідження через розгляд прав та обов’язків учасників відносин також висвітлює такі аспекти вибору контрагента, як проблеми довіри та надійності в господарських відносинах. Аналізуються шляхи захисту суб’єкта господарювання від можливих ризиків, пов’язаних з неналежною реалізацією прав та обов’язків учасників цих відносин. Висновки. Обґрунтовано, що у законодавстві України, яке регулює відносини між суб’єктами господарювання та органами державної влади, доцільно закріпити права та обов’язки суб’єктів господарювання стосовно підтвердження ними проявлення належної обачності при виборі контрагентів, що сприятиме забезпеченню належного рівня захисту та контролю з боку держави.