Оптимізація правових механізмів захисту інтелектуальної власності у сфері штучного інтелекту та цифрових технологій - Кірін, Роман Станіславович; Гутий, Богдан Володимирович; Дніпров, Олексій Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стрімкий розвиток штучного інтелекту та цифрових технологій створює нові виклики для правової охорони інтелектуальної власності, зокрема щодо правового статусу об’єктів, створених із використанням штучного інтелекту (далі – ШІ), питань авторства, патентування алгоритмів та запобігання порушення прав у цифровому середовищі. Національні та міжнародні правові акти не повною мірою враховують специфіку інтелектуальної власності у сфері ШІ, що потребує подальшого вдосконалення правового регулювання. Мета – дослідити сучасний стан правового забезпечення інтелектуальної власності у сфері штучного інтелекту та цифрових технологій, визначити основні проблеми та виклики в цій галузі, а також запропонувати шляхи оптимізації правових механізмів захисту. У дослідженні застосовано комплексний підхід, який охоплює аналіз нормативно-правових актів, порівняльно-правовий метод для оцінки міжнародного досвіду, а також емпіричні методи, такі як систематизація правозастосовної практики та аналіз судових рішень. Встановлено, що чинне законодавство України та міжнародні нормативні акти забезпечують загальний рівень правової охорони інтелектуальної власності у сфері цифрових технологій, проте не враховують усіх викликів, спричинених розвитком ШІ. Основними проблемами є відсутність чітких норм щодо авторства об’єктів, створених ШІ, складність патентування алгоритмів та необхідність удосконалення механізмів захисту цифрового контенту. Запропоновано напрями вдосконалення правового регулювання, зокрема гармонізацію національного законодавства з міжнародними стандартами, розширення правового захисту алгоритмів ШІ та використання технологічних засобів, таких як блокчейн, для посилення контролю за дотриманням авторських прав. Подальші дослідження мають бути зосереджені на аналізі моделей розподілу прав на об’єкти, створені за участю ШІ, удосконаленні правових механізмів патентування ШІ та впровадженні інноваційних технологій у систему захисту інтелектуальної власності. Особливо важливим є дослідження ефективності міжнародних ініціатив щодо правового регулювання інтелектуальної власності в цифрову епоху.