Генезис інструментів OSINT та окремі аспекти їх використання у правоохоронній діяльності - Басалик, Сергій Анатолійович; Туз, Олександр Сергійович; Тищук, Віктор Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснюється аналіз генезису та еволюції інструментів OSINT (Open Source Intelligence) з акцентом на їх застосування у правоохоронній діяльності. Дослідження базується на комплексі загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналізі, синтезі, порівняльно-правовому методі та контент-аналізі, що дозволило не лише оцінити історичний розвиток, а й визначити основні проблеми нормативного регулювання у цій сфері. На основі отриманих результатів підтверджено робочі гіпотези щодо становлення, еволюції та інтеграції OSINT у правоохоронну практику. Безсумнівно, що початкові форми OSINT, які виникли із діяльності ентузіастів та ранньої розвідки з відкритих джерел, поступово трансформувалися у потужний інструмент аналітики, здатний охоплювати широкий спектр завдань – від виявлення загроз до аналізу криміногенної ситуації. Проте невизначеність правового статусу цього інструменту стримує повноцінну інтеграцію до офіційних процесів правоохоронних органів. Подальша еволюція OSINT супроводжувалася розширенням функціональних можливостей, що сприяло впровадженню новітніх цифрових технологій, але одночасно викликало питання захисту персональних даних і дотримання прав людини, оскільки відсутність чітких правових меж створює ризики порушення основних свобод громадян. Крім того, з огляду на збройну агресію проти України, традиційні заходи правоохоронної діяльності виявляються недостатніми, тому інтеграція OSINT як системного компонента пошукової роботи правоохоронних органів набуває особливого значення. У результаті, запропоновано створення спеціалізованих підрозділів, розробку єдиних стандартів для збору, перевірки та використання відкритої інформації, а також впровадження механізмів аналізу даних, прогнозування правопорушень та стратегічного планування у сфері забезпечення національної безпеки. Таким чином, комплексний підхід до аналізу генезису та розвитку OSINT, разом із визначенням основних проблем нормативного регулювання і сучасних викликів, дозволяє сформувати обґрунтований та актуальний підхід до удосконалення застосування в умовах глобальних та локальних загроз.