Антитерористична політика ЄС: аналіз законодавчих ініціатив та їх вплив на безпекову ситуацію - Романюк, Іван Олексійович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Актуальність цього дослідження зумовлена зростанням загроз тероризму в Європейському Союзі, що вимагає запровадження ефективних законодавчих ініціатив для забезпечення безпеки громадян. Після серії терактів 2000-х і 2010-х років ЄС активізував свої зусилля зі створення єдиної антитерористичної політики, спрямованої на покращення координації між державами-членами, протидію фінансуванню тероризму, запобігання радикалізації та боротьбу з терористичними угрупованнями. Особлива увага приділяється забезпеченню правопорядку в умовах нових гібридних загроз, включно з кібертероризмом. У статті наголошується на важливості вирішення цієї проблеми в умовах ескалації терористичних загроз, а також на необхідності забезпечення балансу між безпекою та дотриманням прав людини. Метою дослідження є аналіз антитерористичної політики Європейського Союзу, зокрема законодавчих ініціатив, спрямованих на протидію тероризму, та оцінка їхнього впливу на безпекову ситуацію в ЄС. У статті визначено основні виклики, з якими стикаються інституції ЄС у цій сфері, а також надано рекомендації для підвищення ефективності антитерористичних заходів. Методологічна база дослідження ґрунтується на аналізі нормативно-правової бази ЄС, зокрема директив і рішень Ради ЄС, а також на порівнянні підходів до боротьби з тероризмом у різних країнах-членах. Застосовано метод системного аналізу для дослідження основних етапів еволюції антитерористичної політики ЄС та її адаптації до сучасних загроз. У результаті дослідження встановлено, що інституції ЄС ініціювали та впровадили низку важливих законодавчих заходів для протидії тероризму, таких як контроль фінансування терористичних угруповань, запобігання радикалізації в інтернеті та зміцнення співпраці між правоохоронними органами. Водночас виявлено, що проблеми залишаються через неоднорідність національних правових систем країн-членів, що ускладнює оперативну координацію та обмін інформацією. Також відзначено труднощі в дотриманні прав і свобод громадян під час реалізації антитерористичних заходів. У висновках обґрунтовано важливість адаптації законодавчої бази ЄС до сучасних викликів у сфері боротьби з тероризмом, зокрема гібридних загроз і кібертероризму. Встановлено, що гармонізація правових норм та посилення координаційних механізмів між державами-членами є необхідними умовами для підвищення ефективності антитерористичних заходів. Зазначено актуальність впровадження інструментів для протидії радикалізації в цифровому середовищі та посилення захисту критичної інфраструктури. Перспективи подальших досліджень полягають в аналізі сучасних форм терористичних загроз, зокрема дезінформації та кібертероризму, а також у розробці нових стратегій для посилення координації між країнами ЄС у сфері протидії тероризму.