«А якщо це суперечить фундаментальним цінностям?» Ще раз про штучний інтелект і демократію - Размєтаєва, Юлія (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета. У цій статті розглядається вплив штучного інтелекту на демократичні цінності, такі як свобода, справедливість і рівність, зосереджуючись на викликах, пов’язаних із прийняттям рішень на основі ШІ, алгоритмічній нерівності та підриві довіри. Дослідження представляє теоретичну основу для оцінки розгортання штучного інтелекту з точки зору фундаментальних цінностей, розглядаючи при цьому демократію як цінність саму по собі. Стаття вивчає, чи можуть демократичні суспільства збалансувати технологічний прогрес із збереженням фундаментальних цінностей. Методи. Дослідження використовує теоретичний ціннісно-орієнтований підхід, аналізуючи основи, що становлять сутність демократичних систем. Це включає аналіз правових доктрин та недавньої літератури для оцінки наслідків штучного інтелекту в управлінні, зокрема в процесі прийняття публічних рішень. Для комплексної оцінки впливу штучного інтелекту на демократію враховано низку етичних міркувань. Результати. Отримані результати свідчать про те, що розгортання штучного інтелекту в публічних процесах часто створює серйозні проблеми, що призводить до підриву демократичних інститутів і послаблення довіри між громадянами та урядом. Управління за допомогою штучного інтелекту посилює наявну соціальну нерівність, тоді як концентрація влади, що стає можливою завдяки штучному інтелекту, серед небагатьох суб’єктів і відсутність обґрунтування ризикує підірвати демократичне прийняття рішень. Крім того, конкуренція між демократичними та авторитарними державами у розробці штучного інтелекту викликає занепокоєння щодо етичних компромісів. Висновки. Хоча штучний інтелект пропонує значні можливості, його неконтрольоване зростання може послабити демократичні системи. Щоб запобігти цьому, управління штучним інтелектом має надавати пріоритет збалансованому, орієнтованому на цінності підходу. Поєднання парадигмальних міждисциплінарних досліджень і громадських обговорень є важливим для того, щоб ця технологія зміцнювала, а не руйнувала демократичні цінності.