Дезінформація як загроза демократії та державному управлінню - Крап, Андрій Павлович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета. Метою цієї статті є дослідження дезінформації як загрози демократії та державному управлінню, зокрема в контексті війни в Україні. Зосереджено увагу на аналізі впливу дезінформації на суспільно-політичні процеси, механізми її поширення та оцінці ефективності існуючих стратегій протидії інформаційним маніпуляціям. У зв’язку з масштабною інформаційною агресією Росії проти України, проблема дезінформації набуває особливої актуальності для стабільності демократичних інститутів і функціонування державного управління в умовах війни. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано комплексний підхід, що включає аналіз сучасних теоретичних підходів до розуміння дезінформації, вивчення реальних прикладів її застосування в інформаційних кампаніях, а також оцінку ефективності державних і міжнародних стратегій протидії дезінформації. Аналіз проводиться з використанням методів контент-аналізу, порівняння, а також оцінки впливу на демократичні процеси та ефективність управлінських рішень. Результати. У результаті дослідження визначено основні механізми поширення дезінформації, її джерела, а також досліджено вплив дезінформації на демократичні процеси, зокрема вибори та громадську думку. Аналіз показав, як інформаційні маніпуляції можуть підривати довіру до державних інститутів і спотворювати політичний дискурс. Досліджено вплив дезінформації на прийняття рішень у державному управлінні, зокрема у кризових ситуаціях, що виникають під час війни. Окремо вивчено методи боротьби з дезінформацією, зокрема фактчекінг, правове регулювання інформаційного простору та ініціативи з підвищення медіаграмотності. Висновки. У результаті дослідження запропоновано низку рекомендацій для вдосконалення стратегій протидії дезінформації, спрямованих на захист демократичних процесів та забезпечення ефективного державного управління. Особливу увагу звернуто на важливість посилення медіаграмотності серед населення, підтримку ефективного фактчекінгу та удосконалення правового регулювання в умовах сучасного інформаційного середовища.