Взаємодія органів правопорядку в контексті забезпечення національної безпеки України: поняття, значення та перспективи розвитку - Казєв, Олександр Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Статтю присвячено окремим теоретичним та практичним аспектам взаємодії правоохоронних органів України для належного забезпечення національної безпеки в умовах сьогодення. Проведено аналіз наукових джерел, нормативно-правових актів та сучасної практики, що дозволило глибоко осмислити та визначити концептуальні значення ключових понять для якісного проведення наступних досліджень. В роботі особливу увагу приділено з’ясуванню ролі та функцій основних суб’єктів правоохоронної системи, зокрема, Національної поліції України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та різниці між їх повноваженнями, що стосуються забезпечення національної безпеки України в цілому і у сфері безпеки державного кордону зокрема. У статті з’ясовано правову базу та механізми координації їхньої діяльності під час виконання передбачених завдань. Здійснено детальний розбір поняття «національна безпека» та розмежування його з «безпекою державного кордону» та «прикордонною безпекою». Сформульовано авторське бачення взаємодії та національної безпеки. Розкрито співвідношення між якістю виконання своїх функцій правоохоронними органами та взаємодією між ними. Окремо висвітлено ряд проблемних питань співпраці та наведено конкретні рекомендації щодо механізмів її вдосконалення шляхом розробки нових законодавчих ініціатив, впровадження інноваційних технологій, створення єдиної цифрової платформи для обміну інформацією, проведення спільних навчань тощо. Таким чином, в статті міститься теоретичне обґрунтування та практичне удосконалення взаємодії правоохоронних органів України, що є важливим для ефективного забезпечення національної безпеки в умовах сучасних викликів та загроз, в тому числі і в умовах воєнного стану в державі.