Регулювання відповідальності за незаконне використання об’єктів інтелектуальної власності онлайн - Клименко, Олександр Сергійович; Христинченко, Надія Петрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню механізмів регулювання відповідальності за незаконне використання об’єктів інтелектуальної власності в інтернет-просторі. Мета статті - аналіз регулятивних механізмів відповідальності за незаконне використання об’єктів інтелектуальної власності в онлайн середовищі в Україні. В ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, зокрема: аналіз, синтез, індукція, дедукція, системний підхід та порівняльно-правовий метод. Результати дослідження показують, що порушення авторських прав в інтернеті мають низку специфічних рис, які відрізняють їх від традиційних форм порушень. Зокрема, цифрові технології надають можливість швидкого та масового копіювання і поширення авторських матеріалів практично без витрат, що значно ускладнює ефективне забезпечення дотримання авторських прав. Було з’ясовано, що онлайн-середовище сприяє поширенню правопорушень, які часто здійснюються анонімними користувачами, розміщеними в різних юрисдикціях, що створює додаткові труднощі для встановлення відповідальності та застосування правових санкцій. Досліджено три основні форми юридичної відповідальності за порушення авторських прав в інтернеті: цивільну, адміністративну та кримінальну. Цивільна відповідальність полягає у відшкодуванні завданих збитків, які мають грошове вираження. Адміністративна передбачає накладення штрафів та інших санкцій з боку органів державної влади. Кримінальна відповідальність встановлюється за серйозні порушення, що спричиняють значні збитки, та може включати суворі заходи покарання, зокрема позбавлення волі. Показано, що однією з ключових проблем у сфері захисту інтелектуальної власності в інтернеті є питання визначення юрисдикції, актуальність і відповідність існуючих законодавчих механізмів, а також ефективність їх реалізації. Підкреслено, що глобальний характер інтернету ускладнює локалізацію правопорушень, оскільки дії можуть бути здійснені в одній країні, а їхні наслідки — виявлятися в іншій. Це вимагає налагодження міждержавної співпраці та уніфікації законодавчих підходів для підвищення ефективності захисту авторських прав у цифрову епоху. Практичне значення дослідження полягає у визначенні напрямів удосконалення правового регулювання та забезпечення дієвих механізмів відповідальності за порушення авторських прав в інтернеті.