Інноваційні підходи до забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства: методологічні засади та перспективи розвитку - Гриньків, Олександра Олексіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглянуто проблеми забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, з урахуванням сучасних викликів та розвитку технологій. За результатами аналізу нормативно-правового регулювання захисту таких осіб, вказано на відсутність єдиної концепції оцінки загроз та уніфікованих підходів до управління ризиками. Запропоновано використання евристичних моделей для оперативного оцінювання загроз, а також інтегрування кількісних методів аналізу, зокрема багатофакторного регресійного аналізу, теорії ігор та імітаційного моделювання. Визначено перспективність застосування штучного інтелекту та машинного навчання для прогнозування ризиків, виявлення латентних загроз та персоналізації заходів захисту. Окрему увагу приділено питанням забезпечення конфіденційності даних у межах реалізації Програм захисту, обґрунтовано необхідність впровадження криптографічних технологій, блокчейн-рішень та ступенів багаторівневого контролю доступу до конфіденційних даних. Результати дослідження вказують на необхідність розробки та впровадження певних моделей оцінки загроз, що здатні враховувати динамічні зміни у суспільстві, розвиток технологій та міждисциплінарний підхід до формування стратегії захисту учасників кримінального судочинства.