Міжнародний досвід протидії кіберзагрозам на прикладі США та ЄС - Петренко, Світлана Володимирівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Розвиток новітніх технологій та досягнень з кожним днем набуває все більших обертів, охоплюючи при цьому майже всі сфери людського життя. Саме тому провідні країни світу та міжнародні організації почали активно розвивати сферу захисту і протидії кіберзлочинам та загрозам, що включає в себе розвинену нормативно-правову базу, систему органів, стратегії та практики поведінки під час кіберзагроз чи список превентивних заходів, які покликані попередити їх. Дана стаття присвячена аналізу міжнародного досвіду боротьби з кіберзагрозами Сполученими Штатами Америки та Європейським Союзом. У ній проведено детальний аналіз ключових нормативно-правових документів США та ЄС. США є країною-лідером у сфері протидії кіберзагрозам адже одними з перших почали активно працювати над системою безпекових та превентивних заходів у боротьбі з кібезлочинами. У статті зазначено, що Америка першою прийняла Закон щодо протидії комп’терних шахрайств та зловживань. У статті наведене статистичне дослідження щодо розвитку кібербезпеки впродовж декількох наступних років. Наукове дослідження звертає увагу також на те, що у сфері протидії кіберзагрозам, США мають розгалужену та багаторівневу систему органів та інституцій, а також ряд домовленостей між державним та приватним секторами. Зазначається, що урядові органи та великі американські технологічні компанії-гіганти співпрацюють між собою у сфері боротьби з кіберзлочинами та розробкою попереджувальних заходів. У статті також розглянуто основні документи, що регулюють кіберпростір у країнах Європейського Союзу, зокрема зазначено, що першим глобальним законом у сфері протидії кіберзагрозам є Конвенція Ради Європи. Також йде мова про те, що дана Конвенція була адаптована згідно з викликами сьогодення у сфері кіберпростору через прийняття до неї Другого протоколу у 2022 році. У статті представлено Стратегію кібербезпеки ЄС та наведено п’ять основних принципів її ефективного функціонування, а також проаналізовано діяльність органів та агенцій з протидії кіберзагрозам у Європі. Міжнародний досвід протидії кібезагрозам показує важливість комплексного підходу, який поєднує в собі всі інструменти та методи боротьби з ними.