Правові механізми захисту трудових прав працівників при дистанційній зайнятості - Аліменко, Олександр Юрійович; Омельянчик, Сергій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність представленої роботи зумовлена необхідністю дослідження механізмів захисту трудових прав працівників, зайнятих у форматі дистанційної роботи, з акцентом на аналіз нормативного регулювання та виявлення основних викликів, що виникають у процесі трансформації традиційних трудових відносин в умовах швидких змін на ринку праці. Метоюдослідження є визначення основних правових механізмів, що забезпечують права працівників при дистанційній зайнятості, а також виявлення прогалин у чинному законодавстві України щодо їхнього регулювання. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс підходів: аналіз нормативно-правових актів, порівняльно-правовий підхід, системний аналіз та методи юридичного прогнозування, що дають можливість оцінити ефективність чинних правових норм та запропонувати шляхи вдосконалення. Результати. В статті представлено підсумки вивчення національних та міжнародних механізмів захисту прав дистанційних працівників. Зроблено акцент на необхідності вдосконалення законодавства для належного захисту прав осіб, які працюють віддалено; на відсутності чітких механізмів контролю за виконанням трудових норм; а також на труднощах у доведенні порушень трудових прав дистанційних працівників. Доведено особливу актуальність для України таких аспектів, як забезпечення права працівника на відключення з метою запобігання перевантаженню, обов’язок роботодавця щодо компенсації витрат на забезпечення дистанційної роботи, чітка регламентація режиму праці та відпочинку, визнання юридичної сили електронних документів у трудових відносинах. Розглянуто можливості застосування новітніх технологій для моніторингу режиму праці та оцінки виконання трудових зобов’язань. Висновки. Для ефективного захисту трудових прав дистанційних працівників необхідно розробити чітке правове регулювання для балансу гнучкості дистанційної роботи та належних гарантій трудових прав працівників. Особливу увагу необхідно приділити розробці стандартів контролю та моніторингу дистанційної роботи, що враховуватимуть специфіку такого виду праці.