Стратегії впровадження відновного правосуддя в пенітенціарну систему України на основі міжнародного досвіду - Карпінська, Наталія Володимирівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Питання відновного правосуддя набуває все більше актуальності для України, особливо з огляду на потребу забезпечення ефективного врегулювання кримінальних конфліктів і сприяння реабілітації правопорушників. Більшість сучасних демократичних країн уже впровадили концепцію відновного правосуддя, яка акцентує на відшкодуванні шкоди потерпілим, усвідомленні відповідальності правопорушником та підтримці соціальної гармонії. В українському контексті важливо глибоко дослідити цю концепцію, визначити перспективи її імплементації та врахувати особливості національної правової системи, що потребує відповідних адаптаційних змін. Метою дослідження є теоретичний аналіз відновного правосуддя, визначення його основних принципів і підходів, а також вивчення міжнародного досвіду впровадження цієї концепції. Одне з основних завдань – сформулювати пропозиції щодо інтеграції відновного правосуддя в національне законодавство України з урахуванням позитивного досвіду інших країн. У статті використано міждисциплінарний підхід, що охоплює аналіз міжнародних нормативно-правових документів, порівняльний аналіз правових систем, а також критичний аналіз наукової літератури з питань відновного правосуддя. Методи синтезу, індукції та дедукції допомогли узагальнити теоретичні напрацювання та визначити найкращі практики для їхньої адаптації до українського законодавства. У результатах дослідження з’ясовано, що відновне правосуддя, зокрема такі механізми, як медіація, сімейні конференції та відшкодування шкоди, є ефективними засобами зниження рівня рецидивів, покращення соціальної реінтеграції правопорушників і забезпечення підтримки потерпілих. На підставі аналізу міжнародного досвіду розроблено пропозиції для адаптації елементів відновного правосуддя в Україні, включаючи необхідність змін у законодавстві, підготовку фахівців і розширення участі громадськості в процесах примирення та соціальної реабілітації. У висновках зазначено, що відновне правосуддя має значний потенціал для зміцнення системи правосуддя в Україні, особливо в питаннях реабілітації правопорушників та відновлення соціальної справедливості.