Вплив рішень Європейського суду з прав людини на формування стандартів проведення судових експертиз - Щербаковський, Михайло Григорович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Європейський суд з прав людини є міжнародним юридичним, незалежним органом правосуддя, завдання якого полягає у забезпеченні дотримання та застосування положень Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Одним із завдань є дотримання права особи на справедливий суд, зокрема забезпечення прав учасників кримінального провадження під час проведення судових експертиз. Метою статті є аналіз рішень Європейського суду, пов’язаних із призначенням, провадженням судових експертиз, оцінюванням та використанням висновку експерта, формулювання пропозицій до вітчизняного кримінального процесуального законодавства. Для досягнення визначеної мети застосовано комплекс методів: порівняльно-правовий, аналіз, синтез, узагальнення. За результатами дослідження для забезпечення змагальності сторін запропоновано призначення комісійної експертизи із участю експертів з боку сторони обвинувачення й сторони захисту; присутність спеціаліста під час проведення експертизи, яка ініційована стороною обвинувачення; звернення сторони захисту до слідчого судді з клопотанням про проведення експертизи щодо об’єктів, які знаходяться у сторони обвинувачення. Обґрунтовано пропозицію надати потерпілому такі ж права щодо залучення експерта, як стороні захисту. Вказано на недопустимість незаконного примусового залучення осіб для проведення судово-психіатричних експертиз. Зазначено про неможливість призначення повторних експертиз без наявності обґрунтованих підстав, що дозволить уникнути надмірної тривалості та перевищення розумних строків проведення кримінального провадження. Констатовано, що висновки експертів слід оцінювати в сукупності із іншими доказами кримінального провадження та не надавати перевагу результатам експертного дослідження. Доведено необхідність допустити рецензії спеціалістів на висновки експертів як джерела інформації щодо обґрунтованості висновку експерта.