Спеціальні функції правового регулювання реалізації соціальної функції сучасної держави - Яворська, Надія (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена уточненню сутності та переліку основних видів спеціальних функцій правового регулювання реалізації соціальної функції сучасної держави. Функції правового регулювання реалізації соціальної функції держави пропонується розуміти в якості основних напрямків і ролі правового впливу на соціально значущі відносини, спрямовані на втілення соціальної держави. Встановлюється, що ці функції поділяються на загальносоціальні, спеціальні та особливі. Спеціальні функції правового регулювання реалізації соціальної функції сучасної держави характеризують власне юридичним (тобто властивим праву) впливом правового регулювання (норм законодавства) на сферу забезпечення соціальної безпеки держави в ході реалізації соціальної функції держави. До спеціальних функцій правового регулювання реалізації соціальної функції сучасної держави відноситься насамперед регулятивна функція, яка полягає у впорядкуванні суспільних відносин, що виникають у процесі реалізації соціальної функції держави, шляхом установлення загальнообов’язкових правил поведінки. Охоронна функція правового регулювання полягає в захисті (в рамках правотворчої діяльності) найбільш вагомих суспільних відносин і цінностей від протиправних посягань чи інших негативних дій, що можуть завдавати шкоди соціальній безпеці в масштабах держави. Захисна функція правового регулювання існує в якості «відповіді» на випадки, коли дії охоронної функції виявляється недостатньо, передбачаючи безпосереднє забезпечення прав і законних інтересів суб’єктів в соціальній сфері шляхом упорядкування умов, за яких особи можуть захисти свої права та вимагати реалізації соціальної функції держави. Оціночна функція правового регулювання виражається у можливості застосовувати право як критерій для з’ясування правомірності або неправомірності конкретних виявів реалізації соціальної функції держави. Виховна функція правового регулювання полягає в тому, що норми законодавства справляють виховний вплив на свідомість і поведінку людей, формуючи в них переконання у справедливості й доцільності правових норм, а також усвідомлення важливості підтримання правопорядку у сфері соціальної безпеки держави.