Особливості міжнародно-правового регулювання обмеження права на доступ до інформації та свободи вираження поглядів - Рудник , Людмила Іванівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою статті є здійснення комплексного дослідження міжнародно-правових аспектів обмеження права на доступ до інформації та свободи вираження поглядів в умовах сучасних глобальних викликів, таких як цифровізація, інформаційні війни та введення воєнного стану в країні. У статті систематизовано положення низки міжнародних нормативно-правових актів, які використовують для регламентації інформаційних права людини, а також виокремлено критерії правомірного обмеження цих прав у міжнародному праві, зокрема законність, легітимна мета та необхідність у демократичному суспільстві. Методологічну основу дослідження становлять такі методи: аналіз і синтез, порівняльно-правовий, формально-юридичний, а також метод системного підходу. Використано також прецентну практику Європейського суду з прав людини (рішення у справах Handyside v. United Kingdom, Lingens v. Austria) та позиції Комітету ООН з прав людини як емпіричну базу для з’ясування меж допустимих обмежень. У результаті проведеного дослідження було виявлено низку юридичних колізій, зокрема нечіткість формулювань таких понять, як «національна безпека» та «громадський порядок». Крім того, відсутні уніфіковані підходи до регулювання діяльності цифрових платформ щодо управління контентом, а також не існує міжнародного арбітражного органу, який би забезпечував захист цифрових прав на глобальному рівні. В умовах збройного конфлікту, на прикладі України, обмеження інформаційних прав часто викликані реальними загрозами, проте потребують постійного балансу з принципами прав людини. У висновках обґрунтовано необхідність прийняття універсального чи регіонального міжнародного нормативно-правового акту, який би кодифікував стандарти обмежень свободи слова, а також висунута пропозиція щодо створення незалежного міжнародного арбітражного органу для захисту цифрових прав. Результати дослідження мають прикладне значення для удосконалення міжнародних механізмів захисту інформаційних прав, а також їх правового регулювання в умовах воєнного та надзвичайного стану.