Е-демократія як складова цифрової політики держави: адміністративно-правовий аспект - Терела, Максим Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено сутність і роль електронної демократії в контексті сучасної цифрової політики держави, зокрема зосереджено увагу на її адміністративно-правовому регулюванні та впливі на публічне врядування. Розглянуто підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до визначення е-демократії як форми взаємодії влади та громадян із використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Проаналізовано нормативно-правові основи впровадження електронної демократії в Україні, а також ключові напрями розвитку цього феномена з огляду на потребу підвищення прозорості й підзвітності державних інституцій. Виокремлено технологічний і політико-правовий аспекти е-демократії. Технологічний аспект охоплює запровадження інструментів е-участі (е-петиції, електронне голосування, онлайн-обговорення проєктів нормативно-правових актів), а політико-правовий аспект передбачає формування та підтримку демократичної культури, розвиток правосвідомості й партнерської взаємодії громадян із державою. Розкрито значення міжнародного досвіду та рекомендацій щодо урегулювання цифрових процесів із метою розбудови демократичних принципів і належної адміністративної практики. На підставі порівняльного аналізу визначено можливі шляхи вдосконалення електронної демократії, серед яких модернізація електронного урядування, запровадження електронного парламенту й е-голосування, а також розширення інформаційно-роз’яснювальної діяльності серед населення. Окреслено перспективи розвитку е-демократії в контексті більш ефективної реалізації прав і свобод громадян та підвищення якості публічних послуг. Зроблено висновок про необхідність системного міждисциплінарного підходу, що сприятиме комплексній реалізації цифрової політики держави та забезпечить сталий розвиток демократичних інститутів.