Зарубіжний досвід охорони й захисту прав інтелектуальної власності - Ящук, Міріам Ігорівна; Петренко, Сергій Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено аналіз зарубіжного досвіду охорони й захисту прав інтелектуальної власності, зокрема в контексті міжнародного правового регулювання та особливостей застосування правових норм у різних країнах світу. Метою дослідження є вивчення наявних моделей охорони прав інтелектуальної власності, що застосовуються в провідних юрисдикціях, а також визначення їхньої ефективності й впливу на розвиток інноваційних технологій та економік країн. У статті застосовано метод порівняльно-правового аналізу, що дозволяє визначити переваги й недоліки різних підходів у сфері охорони прав інтелектуальної власності. Особливу увагу приділено порівнянню міжнародних договорів та їхньому впливу на національні правові системи. Результати дослідження демонструють, що ефективний захист прав інтелектуальної власності є важливою складовою інноваційної діяльності, яка сприяє економічному розвитку країн. Окрему увагу приділено аналізу механізмів забезпечення прав інтелектуальної власності на прикладі Німеччини, Франції, Польщі, Швейцарії та США. Виявлено, що в кожній юрисдикції існують особливості в інтерпретації та застосуванні норм, які мають різний вплив на рівень захисту прав інтелектуальної власності. Проте глобальні виклики вимагають від держав посилення міжнародної співпраці та уніфікації стандартів захисту прав інтелектуальної власності. Крім того, розглянуто роль національних судів і компетентних органів у реалізації міжнародних зобов’язань у сфері охорони прав інтелектуальної власності, а також механізми міждержавної взаємодії, спрямовані на посилення правового захисту прав інтелектуальної власності. Висновки дослідження свідчать, що для ефективного захисту прав інтелектуальної власності необхідно враховувати не тільки національні особливості, а й глобальні тенденції. Для цього важливо вдосконалювати міжнародне правове регулювання та забезпечувати належний рівень співпраці між країнами, а також розвивати механізми захисту в умовах сучасних технологічних змін.