Правові позиції Європейського суду з прав людини щодо російської агресії проти України - Ігнатенко, Євгеній Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті досліджено правові позиції Європейського суду з прав людини щодо російської агресії проти України. Дослідження включає: аналіз правових позицій ЄСПЛ щодо російської агресії проти України; вироблення основних напрямів урахування позицій ЄСПЛ в національній судовій практиці; обґрунтування форм застосування правових позицій ЄСПЛ щодо російської агресії; визначення основних напрямів ефективної моделі політики виконання рішень ЄСПЛ та врахування правових позицій Суду щодо російської агресії проти України. Зроблено висновки, про те, що ЄСПЛ, висловлюючи свої правові позиції щодо російської агресії проти України: 1) здійснює розгляд міждержавних справ та індивідуальних заяв; 2) використовує гуманітарне право у своїх рішеннях, визнаючи застосовність Європейської конвенції з прав людини в ситуаціях збройних конфліктів; 3) застосовує докази та встановлює факти, спираючись на звіти міжнародних організацій та неурядових організацій; 4) ухвалює численні тимчасові заходи, зокрема щодо захисту українських військовополонених і цивільних осіб на окупованих територіях; 5) продовжує розгляд справ, включаючи звинувачення у військових злочинах і злочинах проти людяності, скоєних після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Визначено, що формами застосування правових позицій ЄСПЛ щодо російської агресії є відправлення правосуддя національними судами за такими основними напрямками: використання рішень ЄСПЛ для документування та правової кваліфікації порушень прав людини внаслідок російської агресії; застосування правових позицій ЄСПЛ щодо ефективного контролю для встановлення відповідальності росії за порушення на окупованих територіях; кваліфікація дій російських військ як військових злочинів або злочинів проти людяності; використання принципів та правових позицій ЄСПЛ щодо екстериторіального застосування зобов’язань щодо прав людини, щоб притягнути росію до відповідальності; винесення рамкових рішень для майбутніх механізмів відшкодування та компенсації жертвам російської агресії.