Порівняльний аналіз систем пенсійного забезпечення військовослужбовців в Індії, Сполучених Штатах Америки та Великій Британії - Краснокутський, Олександр Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті проаналізовано та порівняно діяльність системи пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби в Індії, Сполучених Штатах Америки та Великій Британії з урахуванням її економічних, соціально та правових особливостей. Особливу увагу приділено вивченню можливостей впровадження ефективних елементів цих систем в українську пенсійну систему, з метою підвищення рівня соціального забезпечення осіб, звільнених з військової служби. Наукове дослідження має міждисциплінарний характер і базується на порівняльному аналізі, що надає можливість виокремити перспективні напрями реформування пенсійного забезпечення військовослужбовців України. Метою дослідження є вивчення Індійської, Британської та Американської системи пенсійного забезпечення військовослужбовців та впровадження досвіду цих країн до адаптації в законодавства України. Увага зосереджується на механізмах фінансування, нормативно-правовому регулюванні, інституційній та підтримці та рівні пенсійного забезпечення після звільнення з військової служби. Методи. Дослідження ґрунтується на методі порівняльного аналізу, що дає змогу зіставити пенсійні системи Індії та Сполучених Штатів Америки та Великої Британії. Для вивчення взаємозв’язку між економічними та правовими факторами, що впливають на ефективність пенсійного забезпечення, використано системний підхід. Ключові особливості та переваги моделей Сполучених Штатів Америки та Великої Британії пенсійного забезпечення, які можуть бути адаптовані до українських реалій, виокремлені за допомогою контент-аналізу нормативно-правових актів, статистичних даних та звітів міжнародних організацій. Результати. Встановлено, що система пенсійного забезпечення військовослужбовців в Сполучених Штатів Америки та Великій Британії, характеризується відносно досконалою нормативно-правовою базою, стабільним фінансуванням та ефективними механізмами соціальної інтеграції ветеранів. Головною особливістю моделей Сполучених Штатів Америки та Великої Британії є гнучке поєднання державної та персоналізованої пенсійної підтримки, а також програми професійної перепідготовки та постслужбового супроводу, що сприяють успішній адаптації військовослужбовців до цивільного життя після звільнення. Висновки. Висока ефективність американської та британської моделей пенсійного забезпечення військовослужбовців зумовлена комплексним та системним підходом до підтримки осіб після звільнення зі служби. З урахуванням сучасних викликів економічного та безпекового характеру, Україна має реальний потенціал для адаптації окремих елементів цих пенсійних систем. Зокрема, впровадження податкових стимулів, програм професійної перепідготовки, а також забезпечення доступу до спеціалізованих соціальних послуг може суттєво підвищити рівень соціального захисту звільнених військовослужбовців. Це сприятиме їхній ефективній інтеграції у цивільне життя та зміцненню національної системи безпеки й оборони.