Функціональна автономія Державної служби України з надзвичайних ситуацій як умова ефективного цивільного захисту в Україні - Голуб , Вікторія Анатоліївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Чинним законодавством України передбачено, що Державна служба України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ. Така форма підпорядкування ДСНС не безпосередньо Кабінету Міністрів України, а через Міністра внутрішніх справ призводить до колізій в законодавстві, не визначення в організації її діяльності, тяганини під час врегулювання поточних питань, і як наслідок – відсутності мотивації, ініціативи, бездіяльності посадових осіб та співробітників державного органу. Тому метою статті є висвітлення переваг та недоліків приєднання ДСНС до системи Міністерства внутрішніх справ (далі – МВС) та формулювання пропозиції, за результатами дослідження. Методи: огляд наявних наукових напрацювань з обраної тематики для аналізу її дослідження попередниками; узагальнення і систематизація проведених досліджень для виявлення існуючих проблемних питань; порівняння – для зіставлення повноважень Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міністерства внутрішніх справ. Результати. Запропоновано варіанти вирішення питання наділення ДСНС самостійністю в процесі виконання нею діяльності. Висновки. Доцільним є відокремити ДСНС від МВС шляхом надання їй спеціального статусу, наділити її нормотворчими функціями та надати можливість голові ДСНС та його першому заступнику представляти інтереси служби в Кабінеті Міністрів України.