Характеристика ключових функцій прокуратури в системі реалізації кримінального провадження - Довгополов, Віктор Михайлович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У науковій статті охарактеризовано ключову роль прокуратури в системі реалізації кримінального провадження, що визначена як складова частина механізму забезпечення законності, правопорядку та захисту прав і свобод людини. Встановлено, що сучасна модель прокуратури України зазнає постійного реформування відповідно до європейських правових стандартів, що зумовлює необхідність глибокого теоретико-методологічного аналізу її функцій у кримінальному процесі. Доведено, що прокуратура виконує багатовимірну роль, об’єднуючи у собі функції процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення, представництва інтересів держави в суді та нагляду за дотриманням законів органами досудового розслідування. У статті визначено чотири ключові функції прокуратури в контексті кримінального провадження, кожну з яких обґрунтовано як з позицій чинного кримінального процесуального законодавства, так і з урахуванням практики застосування. Особливу увагу приділено аналізу таких параметрів прокурорської діяльності, як законність, об’єктивність, процесуальна ефективність і дотримання прав і свобод людини, що охарактеризовано як базові орієнтири правозастосовної практики. Встановлено, що саме ці параметри забезпечують цілісність та гуманність правосуддя. На основі системного підходу обґрунтовано, що прокуратура є не лише елементом обвинувачення, але й гарантом балансу інтересів особи, суспільства та держави в межах кримінального провадження. Визначено мету, об’єкт і завдання дослідження, що дозволяє комплексно осмислити проблематику, виявити напрями вдосконалення прокурорської діяльності та сприяти зміцненню інституційних основ правової держави. Матеріали статті можуть бути корисними як для науковців, так і для практиків у сфері кримінального процесуального права.