Електронне правосуддя в Україні: перспективи впровадження сучасних технологій у судову практику - Неофіта, Дмитро Богданович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Впровадження нових технологій у судову практику підвищує ефективність судової системи, сприяючи формуванню прозорої і доступної системи правосуддя. Однак сучасний стан електронного правосуддя в Україні, порівняно з практикою провідних країн, свідчить про необхідність активізації зусиль у цьому напрямку, оскільки проблеми технологічного, організаційного, фінансового та соціального характеру суттєво гальмують його розвиток. Метою роботи є аналіз сучасного стану та перспектив розвитку електронного правосуддя в Україні і формування пропозицій для його вдосконалення на основі виявлених проблем та перспектив з урахуванням міжнародного досвіду. При проведені дослідження використано формально-юридичний, порівняльно-правовий і статистичний методи. В результатах дослідження представлений аналіз сучасного стану та перспектив розвитку електронного правосуддя в Україні, зокрема Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Встановлено, що впровадження цифрових технологій сприяє підвищенню ефективності, прозорості та доступності судової системи, однак її розвиток гальмується технологічними, організаційними, фінансовими і соціальними проблемами. Проаналізовано ключові модулі ЄСІТС, такі як «Електронний кабінет» і «Електронний суд», їхні досягнення, зокрема зростання кількості користувачів (понад 454 тис.) та поданих заяв (понад 6 млн). Визначено основні виклики, серед яких обмежена функціональність модулів, недостатня безпека даних, збої через високе навантаження та відсутність єдиних стандартів. Вивчено міжнародний досвід інших країн (Австрія, Велика Британія, Сінгапур, Канада, Франція), що дозволило сформувати пропозиції щодо вдосконалення законодавства, модернізація ЄСІТС, впровадження штучного інтелекту, забезпечення кібербезпеки та підвищення цифрової грамотності. Висновки роботи можуть бути корисними в процесі розробки стратегій та ініціатив подальшого вдосконалення і модернізації системи правосуддя. Подальші дослідження мають фокусуватися на емпіричному аналізі впливу цифрових рішень на доступність та ефективність правосуддя.