Стратегічні пріоритети діяльності Державної прикордонної служби щодо забезпечення національної безпеки України - Нікіфоренко, Володимир Степанович; Морохов, Олег Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті наведено авторський підхід щодо визначення короткострокових стратегічних пріоритетів із забезпечення прикордонної безпеки як складової національної безпеки України. На основі аналізу Стратегії національної безпеки України, Концепції забезпечення національної системи стійкості, адаптованої Річної національної програми, Комплексного стратегічного плану реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023–2027 роки Стратегії інтегрованого управління державним кордоном України визначено пріоритети забезпечення національної безпеки у контексті реалізації повноважень Державної прикордонної служби України. Зазначено, що у короткостроковому періоді діяльність Державної прикордонної служби України має бути зосереджена на виконанні п’яти пріоритетних завдань. Головне з них – участь та забезпечення за компетенцією заходів з відсічі російської збройної агресії проти України, заходів правового режиму воєнного стану, готовності до відновлення контролю за державним кордоном після звільнення тимчасово окупованих територій України та нарощення спроможностей сил безпеки та оборони, які здійснюють охорону та захист українсько-російської та українсько-білоруської ділянок державного кордону. Акцентовано увагу, що це завдання має виконуватись одночасно із запровадженням європейських принципів інтегрованого управління державним кордоном України, виконанням Стратегії національної безпеки, реалізації адаптованої Річної національної програми та досягнення максимальної взаємної сумісності всіх складових сектору безпеки і оборони України за стандартами НАТО, нарощенням спроможностей Морської охорони та прикордонної авіації, розвитком системи висвітлення надводної обстановки. Водночас, якісне виконання зазначених завдань потребує вжиття заходів щодо удосконалення системи комплектування, підготовки та роботи з особовим складом, організації логістики та комплектування органів охорони державного кордону сучасними зразками техніки і озброєння. Не менш важливим фактором, що впливає на якість виконання завдань, визначено необхідність удосконалення інженерно-технічного облаштування державного кордону, відновлення та розбудову прикордонної інфраструктури.