Законодавче регулювання захисту прав громадян у сфері публічного адміністрування: національний і міжнародний аспект - Зуй, Валентина Василівна; Рябченко, Ярослава Степанівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
В статті проаналізовано теоретичні та прикладні аспекти нормативно-правового регулювання щодо захисту прав громадян у сфері публічного адміністрування. Розглянуто окремі аспекти національного законодавства та законодавство країн-членів Європейського Союзу. Мета дослідити категорію «захист» прав громадян у сфері публічного адміністрування та законодавче регулювання захисту відповідних прав громадян на національному рівні, порівняти з міжнародним законодавством, яке регулює окреслену сферу та запропонувати шляхи гармонізації національного законодавства України до міжнародних стандартів. Зокрема, звернено увагу, на те, що в умовах дії режиму воєнного стану Уповноважений Верховної Ради України з прав людини продовжує роботу, спрямовану на захист прав громадян. Щорічна доповідь окреслює основні виклики та тенденції у сфері захисту прав людини, які постають перед інститутом Уповноваженого в умовах режиму воєнного стану. Зазначено, що гармонізація національного законодавства України до міжнародних аспектів є однією з передумов забезпечення економічної інтеграції та політичної асоціації України з європейськими країнами. Дослідження грунтується на використанні методу порівняльного аналізу для дослідження національного законодавства та міжнародного законодавства щодо захисту прав громадян у сфері публічного адміністрування. Крім цього, використано метод контент-аналізу для вивчення впливу міжнародних аспектів на реформування в Україні. За допомогою системного методу визначено проблемні питання та запропоновано шляхи вдосконалення нормативно-правової бази. Невирішеними є питання щодо незначних строків, встановлених законодавством для приведення інших нормативно-правових актів у відповідність до вимог законодавства; часті зміни законодавства, що регулюють права громадян у сфері публічного адміністрування; необхідність прийняття підзаконних актів на виконання відповідних положень законів; дія режиму воєнного стану, що не сприяє реформуванню законодавства. Перспективи подальших досліджень передбачають удосконалення національного законодавства України та його адаптацію з законодавством країн-членів Європейського Союзу щодо захисту прав громадян у сфері публічного адміністрування. Результати дослідження можуть бути корисними для юристів, студентів та будь-яких інших осіб, які цікавляться питаннями адміністративного права. Висновки дослідження зосереджено на тому що: категорія «захист» прав громадян включає механізм охорони і безпосередньо сам захист; однією з основоположних умов ефективного функціонування будь-якої сфери суспільних відносин є її належне нормативно-правове забезпечення, яке здійснюється на основі норм чинного національного законодавства; на сьогоднішній день реалізація правозахисної функції держави у сфері публічного адміністрування щодо регулювання захисту прав громадян закладає правові засади для взаємовідносин приватних осіб із органами виконавчої влади під захисту прав громадян.