Реалізація репродуктивних прав та гендерної демографічної політики органами місцевого самоврядування: аналіз на основі статистичної оцінки репродуктивного здоров’я в Дніпропетровській та Харківській областях - Наливайко, Лариса Романівна; Лебедєва , Юлія Владиславівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У науковій статті аналізується роль органів місцевого самоврядування в забезпеченні репродуктивних прав громадян, впровадженні гендерно-орієнтованої демографічної політики та реалізації програм охорони репродуктивного здоров’я на місцевому рівні. Автори зазначають, що Дніпропетровська та Харківська області, як одні з найбільш постраждалих від війни, переживають серйозні демографічні проблеми, зокрема зниження рівня народжуваності, скорочення чисельності населення та погіршення здоров’я жінок і дітей. Це ставить перед місцевими органами влади завдання забезпечення доступу до медичних послуг і впровадження ефективних політик, орієнтованих на забезпечення гендерної рівності. У статті також зосереджено увагу на викликах, з котрими стикаються місцеві органи влади, серед яких обмежене фінансування та недостатній доступ до медичних послуг, необхідність оптимізації бюджетних видатків для підтримки репродуктивних прав в умовах соціально-економічних труднощів. Також висвітлено стан репродуктивного здоров’я в Дніпропетровському та Харківському регіонах України, зокрема в 2023–2024 роках. Виявлено, що рівень народжуваності та здоров’я жінок і дітей є нижчими, а медичні показники, такі як високий рівень передчасних пологів та кесаревих розтинів, свідчать про серйозні труднощі у сфері охорони здоров’я. Проблеми, пов’язані з доступом до медичних установ, особливо в віддалених районах, посилюються бойовими діями. Автори висловлюють думку щодо ряду рекомендацій, спрямованих на покращення доступу до медичних послуг, підвищення обізнаності населення про репродуктивні права та оптимізацію місцевих бюджетів для фінансування цих програм. Окрема увага приділяється проведенню гендерно-орієнтованих бюджетних аналізів для ефективного використання ресурсів. Крім того, автори акцентують увагу, що органи місцевого самоврядування повинні не тільки забезпечувати медичне обслуговування, але й проводити просвітницькі кампанії та інтегрувати репродуктивні права в процес бюджетування. У рамках дослідження підкреслено критичну роль місцевих органів влади в реалізації репродуктивних прав на рівні громад, особливо в умовах війни, і запропоновано відповідне вдосконалення правового регулювання, що дозволить ефективніше використовувати обмежені ресурси задля покращення ситуації з репродуктивними правами в Україні.