Право на професійну правничу допомогу під час досудового розслідування як гарантія захисту прав і свобод особи - Ясько, Ігор Віталійович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Проблемі ефективного забезпечення права людини і громадянина на професійну правничу допомогу під час досудового розслідування у демократично розвинутих країнах світу приділено достатньо уваги. Що стосується України, яка здійснює поетапні євроінтеграційні кроки у вільний демократичний та правовий простір, праву особи на професійну правничу допомогу в кримінально-процесуальному праві, яке закріплено правовими нормами Конституції України (ст. 59), паралельно відведено значну роль у забезпеченні регламенту із реалізації, захисту та охорони прав та свобод людини і громадянина. Зазначене вище право є переважним та невід’ємним правом людини, носить загальний характер. Метою дослідження є вивчення актуальних питань з подальшим формуванням напрямків їх удосконалення щодо реалізації інституту професійної правничої допомоги під час досудового розслідування, що викликано недосконалістю, а в окремих випадках і відсутністю синхронізації між Конституцією України та окремими законодавчими актами. Матеріалами дослідження є: – оновлене законодавство: Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», Закон України «Про судоустрій та статус суддів», Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України», Кримінальний процесуальний кодекс України та інші законодавчі акти; – праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження у були розглянуті в контексті забезпечення професійної правничої допомоги під час досудового розслідування Використання методів обумовлюється, перш за все, системним підходом, що дає можливість досліджувати проблеми в єдиній юридичній площині. З метою досягнення сформованої мети статті виокремлено діалектичний підхід наукового пізнання та застосовано комплексну методологію інноваційних загальнонаукових сучасних напрямків, що знайшли своє застосування саме в юридичній науці. Так, формально-логічний метод був використаний з метою визначення дефініцій: «професійна правнича допомога», «правнича (правова, юридична) допомога», сутності досудового розслідування; метод юридичного аналізу – досліджуючи основоположні принципи реалізації інституту професійної правничої допомоги під час досудового розслідування; за допомогою порівняльно-правового методу було досліджено норми європейського законодавства. Результати. За результатами проведеного дослідження сформульовано основні напрями, що потребують удосконалення в частині надання професійної правничої допомоги при вирішенні справ кримінально-процесуального значення. Висновки. Між іншим, беручі до уваги той факт, що у положеннях Конституції України відображена дефініція «професійна правнича допомога», на нашу думку доречнішим виглядає зафіксоване в інших законодавчих актах поняття «правнича (правова, юридична) допомога», що, як ми бачимо, спрямоване на охоплення всіх механізмів та напрямків надання юридичної допомоги.