Поняття та предмет конституційної юстиції: науково-теоретичний аналіз - Куненко , Ірина Сергіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню поняття та предмета конституційної юстиції як окремого виду юридичної діяльності. Автор обґрунтовує необхідність уніфікації підходів до розуміння поняття «юстиція» та виокремлення її видів відповідно до предметного критерію здійснення правоохоронної функції держави, тобто за характером правопорушень та юридичної відповідальності за них. Метою дослідження є науково-теоретичне обґрунтування сутності конституційної юстиції як окремого виду юстиції у межах єдиної системи публічно-правового захисту та з’ясування її предмета. У результаті проведеного аналізу доведено, що конституційна юстиція має власну нормативну підставу, суб’єктів реалізації та особливий предмет. Запропоновано розглядати її як самостійний вид юстиції поряд із кримінальною, адміністративною, цивільною та дисциплінарною. У статті наведено авторське визначення конституційної юстиції як особливого виду юстиції, що передбачає здійснення уповноваженими конституцією та/або законом суб’єктами на основі принципу законності юридичної діяльності, спрямованої на виявлення та усунення у нормативно-правових актах правопорушень через встановлення відповідності даних актів Основному закону держави. Визначено, що даний вид юстиції пов’язаний з правопорушеннями у законодавчій діяльності, а її метою є охорона конституційних положень від їх порушення. Розкрито основні функції цього виду юстиції. Встановлено, що її предметом є: захист від порушення законодавцем норм конституції, якими регулюються правовідносини у законодавчому процесі, контроль за внесенням змін до самої конституції та встановлення відповідності законодавчих актів держави її основному закону; розв’язання конституційних конфліктів між гілками державної влади, а також тлумачення основного закону та захист прав і свобод фізичних та юридичних осіб шляхом розгляду конституційних скарг. Зроблено висновок про необхідність подальшого розвитку теоретичної бази для вдосконалення нормативного регулювання й реалізації конституційної юстиції на практиці.