Стандарти військової підготовки у контексті дотримання норм міжнародного гуманітарного права - Гук, Валерія Миколаївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
В умовах повномасштабної збройної агресії проти України питання дотримання норм міжнародного гуманітарного права (МГП) набуло особливої значущості, зокрема в частині вишколу військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ). Забезпечення правомірного застосування сили в умовах збройного конфлікту є не лише морально-правовим обов’язком держави, а й важливим елементом міжнародного іміджу та легітимності національних збройних сил. У цьому контексті адаптація стандартів вишколу військовослужбовців до сучасних вимог МГП та гармонізація з практиками країн-членів НАТО постають як нагальні завдання. Метоюстатті є дослідження сучасного стану нормативного та практичного забезпечення дотримання норм МГП в системі підготовки військовослужбовців ЗСУ, зокрема проведення порівняльного аналізу із моделями підготовки у країнах НАТО з метою виявлення ефективних практик і можливостей адаптації. Методи. У роботі застосовано комплексну міждисциплінарну практику, що поєднує елементи правового аналізу, порівняльно-правового методу, системного аналізу навчальних програм, контент-аналізу нормативних актів та офіційних документів НАТО (зокрема STANAG 2449). Результати. Встановлено, що вишкіл з МГП у ЗСУ здійснюється на різних рівнях – від початкової індивідуальної підготовки до командирських курсів і бойового злагодження. Відзначено поступову інтеграцію елементів стандартів НАТО з використанням симуляцій, кейс-методів та участю у спільних навчаннях. Водночас ідентифіковано проблеми фрагментарності, недостатньої інституційної систематизації та обмеженого навчально-методичного ресурсу. Проведено порівняльний аналіз з натовськими моделями (США, Канада, Німеччина, Нідерланди), що дало змогу виділити ефективні практики, зокрема міждисциплінарну, регулярну актуалізацію програм, симуляційне моделювання ситуацій з дотриманням МГП у складних бойових умовах. Висновки. Отримані результати можуть бути застосовані для вдосконалення системи військової освіти ЗСУ, зокрема розроблення типових навчальних програм, адаптованих до національного контексту з урахуванням натовських стандартів і найкращих практик у сфері МГП. Крім того, перспективними є створення регулярних навчальних центрів з питань МГП, налагодження стабільної співпраці з міжнародними організаціями та системне залучення правових радників безпосередньо на рівні військових підрозділів. Такі заходи закладають підґрунтя для формування сталої правової культури в ЗСУ, що є значущим для дотримання норм МГП в умовах сучасних збройних конфліктів.