Особливості розлучення під час воєнного стану - Бобчук, Єлизавета; Дяченко, Сергій (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Стаття присвячена вивченню проблемних питань щодо розірвання шлюбу в умовах воєнного стану. Висвітлено основні способи розлучення, проаналізовано нормативно-правові акти, що регулюють дане питання. У роботі досліджено вирішення спірних питань між подружжям у цивільному судочинстві. У статті також проаналізовано позиції науковців стосовно даної теми. Так як розірвання шлюбу — це добровільне припинення шлюбних відносин, то розлучення можливо за заявою обoх з подружжя або одного з них. Розлучитися можна через органи державної реєстрації aктів цивільного стану ( далі — ДРАЦС), а за наявності дітей лише через суд, тому в статті визначено характер і сутність спірних питань між подружжям щодо розірвання шлюбу, визначення місця проживання дітей тощо. Окреслено проблемні питання розлучення якщо хтось з подружжя військослужбовець ЗСУ або перебуває на окупованих територіях тощо. Тaкож у роботі визначено можливі перспективи вирішення таких проблем. Зауважимо, що тема розлучення та вирішення труднощів в цьому процесі між подружжям в умовах воєнного стану у цивільному судочинстві, є досить актуальною, але водночас і малодослідженою. Вирішення таких спірних питань щодо розірвання шлюбу в цивільному судочинстві характеризується надмірною емоційністю та складністю, оскільки розлучення передусім є важливим етапом в житті людини, адже все ж таки розлучення — це «розпад сім’ї». Якщо у подружжя є спільні діти, розлучення батьків має відношення і до дитини, саме тому розгляд таких справ у судовому порядку необхідний задля забезпечення та захисту її прав та інтересів, суд повинен зважати і на думку дитини. Розірвання шлюбу у непростий воєнний час, не втратило своєї актуальності та набуло нових аспектів вирішення спірних питань між подружжям. Дана стаття присвячена на більш деталізоване дослідження та аналізу даної теми, окреслення її повної характеристики. Дана стаття розкриває всі детально проаналізовані проблемні «точки», що виникають у таких справах, та дає зрозуміти якими способами можна їх вирішити.