Теоретичні основи і правове регулювання оперативно-розшукового забезпечення досудового розслідування - Федорчук, Микола Васильович; Стельмах, Іван Степанович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз теоретичних та нормативно-правових основ оперативно-розшукового забезпечення досудового розслідування в Україні. На основі вивчення та узагальнення підходів вчених до розуміння правової природи та сутності оперативно-розшукового забезпечення досудового розслідування виокремлені основні проблемні питання нормативно-правового забезпечення такої діяльності. Констатується необхідність розробки науково-теоретичних основ узгодження приписів оперативно-розшукового та кримінального процесуального законодавства, а також усунення низки прогалин правового регулювання на рівні закону. Такі висновки зроблені на підставі дослідження мети та завдань оперативно-розшукового забезпечення у контексті як оперативно-розшукової, так кримінальної процесуальної діяльності. Проаналізовано ключові аспекти нормативно-правового регулювання зазначеної діяльності, включаючи законодавчі акти, а також основоположні засади та правові гарантії. Охарактеризовано форми, стадії здійснення оперативно-розшукового забезпечення на етапі досудового розслідування та специфіку взаємодії оперативних підрозділів з органами досудового розслідування, зокрема їхню роль у виконанні доручень слідчих та прокурорів, правові аспекти обміну інформацією та координації зусиль. Особливу увагу приділено проблемам доказового значення матеріалів оперативно-розшукової діяльності, питанням їх допустимості, процедурам легалізації і використання у кримінальному провадженні, а також механізмам забезпечення законності, конфіденційності та захисту прав і свобод людини. Простежено еволюцію наукових поглядів провідних українських учених на досліджувану проблематику. Ідентифіковано актуальні проблемні питання, сучасні тенденції та окреслено перспективи розвитку оперативно-розшукового забезпечення досудового розслідування, акцентовано на його ефективності для забезпечення законності, всебічності, повноти та об’єктивності досудового розслідування.