Адміністративна відповідальність за порушення у сфері державного контролю: сучасні тенденції та проблеми правозастосування - Савчук, Денис Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз адміністративної відповідальності за порушення у сфері державного контролю в умовах сучасних правових, організаційних та технологічних трансформацій. Дослідження спрямоване на виявлення ключових проблем чинної системи правозастосування, серед яких визначено: неоднозначність тлумачення норм, фрагментарність судової практики, недостатній професійний рівень посадових осіб контролюючих органів, а також брак цифрових інструментів в адмініструванні контрольних процедур. У роботі застосовано системний, формально-юридичний і порівняльно-правовий методи, а також емпіричний аналіз понад 80 судових рішень, що дозволило сформулювати об’єктивну оцінку сучасного стану адміністративної відповідальності. У статті обґрунтовано необхідність реформування адміністративно-правового механізму державного контролю на засадах правової визначеності, єдності правозастосування та підвищення професійної компетентності суб’єктів контролю. Запропоновано практичні рекомендації щодо уніфікації процедур застосування адміністративних санкцій, запровадження методичних орієнтирів для суддів, розробки навчальних програм для посадових осіб, а також цифровізації контрольних процесів. Окрему увагу приділено аналізу факторів, що зумовлюють регіональні відмінності у правозастосовній практиці та порушують принцип рівності перед законом. Результати дослідження мають важливе значення як для теоретиків права, так і для практиків у сфері державного управління, оскільки вони дозволяють сформулювати науково обґрунтовану модель модернізації механізмів адміністративної відповідальності з урахуванням сучасних викликів. Стаття також вносить вклад у розробку нових підходів до організації державного контролю, що ґрунтуються на принципах ефективності, законності та технологічної інноваційності. Запропоновані концептуальні положення можуть слугувати підґрунтям для подальших досліджень у сфері адміністративного права та бути використаними у законотворчій та освітній діяльності. Висновки дослідження підтверджують, що досягнення високого рівня правозастосування можливе лише за умови системної взаємодії правових, кадрових та цифрових чинників, які мають бути інтегровані в єдиний реформаторський підхід до оновлення державного контролю.