Вплив груп інтересів Європейського Союзу на процес прийняття рішення про вступ України до ЄС - Демʼянчук, Олександр; Тюканкіна, Єлизавета (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена визначенню можливих впливів груп інтересів у Європейському Союзі та його державах-членах на різних рівнях інституційного механізму Союзу на ведення переговорів про процес і процедури прийняття рішень стосовно приєднання України до Європейського Союзу крізь призму теорії груп інтересів та теорії «дворівневої гри» Р. Патнема. Виходячи з положень Лісабонського договору, визначено, які інститути ЄС та окремих країн-членів беруть участь у процесі європейської інтеграції на кожному з його етапів. Дослідження базується на вивченні документів і використанні вторинних джерел для проведення класифікації та пояснення політичних явищ і дій, що спостерігаються навколо процесу євроінтеграції України. Нами виділено чотири рівні груп інтересів у ЄС: «міждержавні або міжурядові групи» (утворені окремими державами-членами ЄС для захисту своїх інтересів або досягнення власних цілей); «політичні групи ЄС» (утворюються політичними партіями в рамках Європейського Парламенту); «європейські неурядові групи» (громадські та професійні організації, що діють в ЄС на міжурядовому рівні); та «національні групи інтересів» (діють всередині держав-членів і через тиск на національні уряди намагаються впливати на рішення на рівні інститутів ЄС). На першому рівні у свою чергу виділені чотири групи інтересів: «Ядро-центр», «Прихильники», «Блокувальники» та «Нейтрально-обережні». На другому рівні виділяються дві групи – одна навколо Європейської народної партії зі спрямуванням на підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України та друга – у складі партій «Ідентичність і демократія» та «Лівих». На третьому рівні звертають на себе увагу різного роду громадські, бізнесові та лобістські організації, і на четвертому – групи інтересів різного спрямування і структури всередині самих держав-членів. Подальші детальні дослідження можуть визначити роль і ступінь впливу окремих груп інтересів на кожному етапі процесу вступу України до Європейського Союзу.