Адвокатський кейс реалізації гендерної політики на рівні державних та громадських інституцій - Тельман, Анатолій Григорович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета наукової розвідки зводиться до висвітлення ролі адвокатської діяльності при впровадженні принципів гендерної рівності на рівні громад. Одним з ключових факторів реалізації гендерної політики є актуалізація цих аспектів в громадській думці з їхньою подальшою кореляцією з правовими нормами та індивідуальними прагненнями. Практичне застосування настанов гендерної рівності в правовому полі передбачає синергію запиту від суспільства та професійної допомоги з боку адвокатської спільноти. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових принципах та передбачає аналіз, систематизацію, порівняння та моделювання правового арсеналу в питанні гендерної рівності. Важливим методологічним підходом, використаним для досягнення завдань статті, став синергійний принцип, який узгоджує позиції індивідуального, суспільного та правового виміру. Результати дослідження вказують на важливе значення громадянської активності в питанні реалізації гендерної політики. Адвокатська спільнота підкреслює необхідність актуалізації проблеми гендеру на рівні громад, що дозволить спростувати традиційні стереотипи, які досі є суттєвою перешкодою у розумінні рівності в суспільстві. Зазначається, що в ході громадських обговорень встановлюються механізми подолання сірих зон у визначенні концептуальних вимірів гендерної політики. Отже, залучення громадськості до процесу реалізації гендерної політики має важливе значення для формування суспільної думки щодо принципів рівності та справедливості. Адвокатський кейс в процесі публічних обговорень проблем гендеру зосереджується на роз’ясненні прав чоловіків та жінок в різноманітних юридичних кластерах: кримінальному, адміністративному, цивільному. Осмислення гендерних аспектів в ході громадських слухань має превентивний характер та запобігає нерозумінню сторін вже в процесі практичних юридичних розглядів.