Причини виникнення судових помилок в адміністративному процесі: аналіз об’єктивних та суб’єктивних факторів - Горбалінський, Володимир Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність теми обумовлена тим, що судова помилка в адміністративному процесі є порушенням не лише формальних норм, але й інструментом, який може суттєво вплинути на реалізацію прав і свобод особи, особливо в умовах зростання навантаження на судову систему, нормативної нестабільності та недостатньої правозастосовної однорідності. Метою статті є дослідження основних причин виникнення судових помилок в адміністративному процесі України, аналіз об’єктивних та суб’єктивних факторів їх появи та вироблення практичних рекомендацій для недопущення судових помилок. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи. Зокрема, використано метод системного аналізу для вивчення чинників, що сприяють помилковому ухваленню рішень, логіко-догматичний метод для уточнення категоріального апарату, емпіричні методи для аналізу рішень Верховного Суду, де здійснюється тлумачення судової помилки. У результаті дослідження встановлено, що визначальними характеристиками судової помилки є відхилення від фактів або правових норм, нездатність забезпечити процесуальну чіткість та спричинення незворотної шкоди правам осіб. Це відрізняє судові помилки від юридичних неправильних тлумачень, які залишаються в межах судового розсуду. Об’єктивні причини судових помилок найчастіше пов’язані з недосконалістю законодавства, юридичними прогалинами, колізіями правових норм, недостатнім ресурсним забезпеченням судової влади та високим рівнем професійного навантаження. Суб’єктивні чинники здебільшого мають психологічну, етичну або кваліфікаційну природу. Серед них виокремлено неуважність, упередженість, відсутність достатнього досвіду, а також вплив емоційного вигорання та стресу на здатність судді до об’єктивного сприйняття доказової бази. У підсумку зроблено висновок, що ефективне попередження судових помилок в адміністративному процесі можливе лише за умов удосконалення законодавчого регулювання, посилення професійної підготовки суддів, зменшення їхнього навантаження та впровадження психологічної підтримки у рамках інституційного розвитку судової влади. Окрему увагу рекомендовано приділити формуванню культури критичної рефлексії судових рішень через систему внутрішнього контролю, аналітики рішень та публічного моніторингу судової практики.