Конфіденційність комерційної інформації як складова економічної безпеки України - Волинець, Віталій Валентинович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Захист інформації є головним чинником забезпечення стабільності та конкурентоспроможності суб’єктів господарювання. Сучасний розвиток суспільства потребує дієвих механізмів збереження конфіденційної інформації, витік якої здатний завдати непоправної шкоди економічному сектору та економічній безпеці держави в цілому. Актуальність дослідження даного питання зумовлена впливом розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, спрямованих на захист інформації в контексті забезпечення інформаційної безпеки. Поняття «інформаційна безпека» охоплює захист конфіденційності, гарантування безпеки конституційних прав та свобод громадян. Вона передбачає можливість вільного доступу до інформації та її раціонального використання, водночас актуалізуючи необхідність її захисту. В загальному, система захисту інформації покликана забезпечити її цілісність, достовірність та повноту. Метою статті є розгляд правових, організаційних та технічних аспектів забезпечення конфіденційності комерційної інформації як одного з ключових елементів економічної безпеки України. Методологічну основу дослідження склали метод аналізу, а також порівняльно-правовий та системний підхід, який сприяв виявленню закономірностей у сфері захисту конфіденційної інформації в контексті економічної безпеки України. В процесі дослідження проведено аналіз нормативно-правового регулювання в Україні та виявлено низку проблем, пов’язаних із недостатньою адаптацією законодавства до умов цифрової трансформації економіки. Зроблено акцент на необхідності посилення захисту комерційної таємниці, а також захисту персональних даних. Визначено, що витік конфіденційної інформації може мати як короткострокові, так і довготривалі негативні наслідки - від зниження прибутковості підприємств до загроз для економічної безпеки держави. На основі проведеного аналізу запропоновано вектори вдосконалення політики захисту інформації в умовах цифрової економіки, з урахуванням сучасних викликів. Особливу увагу приділено формуванню ефективної стратегії інформаційної безпеки, яка б поєднувала законодавче регулювання, технічні рішення, а також сприяла б підвищенню інформаційної культури суб’єктів господарювання.