Сприйняття антикорупційних реформ України як чинник довіри міжнародних інвесторів і донорів - Новоскольцева, Людмила Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Корупція є чималою перешкодою для соціально-економічного розвитку України, знижуючи довіру міжнародних інвесторів і донорів, що особливо актуально в умовах війни та відбудови. Мета. Дослідження спрямоване на аналіз впливу антикорупційних реформ в Україні на рівень довіри міжнародних інвесторів і донорів, та на визначення основних проблем і викликів у реалізації антикорупційної політики в умовах війни. Методи. У роботі використано системний підхід, методи порівняльного аналізу, статистичного узагальнення, аналізу нормативно-правових актів та огляд актуальних досліджень за останні роки. Основою емпіричного аналізу стали дані міжнародних організацій, звітів уряду України та міжнародних донорських платформ. Результати. Доведено, що антикорупційні реформи є ключовим чинником для міжнародної фінансової підтримки України і залучення іноземних інвестицій. Зазначено, що попри створення нових антикорупційних інституцій (НАБУ, САП, ВАКС), значним викликом залишається забезпечення незалежності судової системи, що знижує рівень довіри до ефективності боротьби з корупцією. Досліджено динаміку Індексу сприйняття корупції в Україні у 2013–2024 роках, а також структуру міжнародної фінансової допомоги у 2024 році. Розкрито роль міжнародних партнерів у підтримці реформ, зокрема, через Ukraine Facility та Міжвідомчу донорську координаційну платформу. Представлено рекомендації щодо подальшого зміцнення антикорупційних механізмів. Висновки. Ефективність антикорупційних реформ в Україні у сфері правосуддя, публічних закупівель державного та корпоративного управління в Україні безпосередньо впливає на рівень довіри міжнародних донорів та інвесторів. Досягнення стійких результатів потребує забезпечення прозорості, підзвітності та політичної незалежності антикорупційних органів і судової системи. В умовах війни особливого значення набуває ефективне управління міжнародною допомогою через надійні управлінські механізми та чіткий моніторинг.